Hyvä ergonomia työntekijän näkökulmasta, oma kommenttipuheenvuoro.

Miksi ergonomiaa tarvitaan?
* Työskentely mielekästä ja tehokkaampaa.
* Säästää tarpeettomalta kuormittamiselta.
* Toimii apuna tössä jaksamiseen.
* Tuo yritykselle kustannussäästöjä: mm. ennenaikainen eläköityminen siirtyy myöhemmäksi.

Ammattikoulut mm. Varia on ottanut käyttöön työkykypassin, myös tutkintokriteereissä on kohta joka huomioi työkykyä ” opiskelija osaa pitää huolta omasta työkyvystään”. Myös TR- mittauksissa ergonomia tulisi ottaa enemmän mittaus perusteeksi, niin kuin esim pöly.

Apuvälineillä jatko työuraan.
* Kantamista helpottavat välineet.
* Kärryt ja vaunut.
* Telineet ja pukit.
* Työpöydät.
Valtioneuvoston asetuksissa (VNA 22.12.93) on omat määräykset käsin tehtäviistä nostoista ja siirroista.

* Rakennustyön aikaiset työmaahissit (mm. Alimak).
* Torninostureiden hissit.
Rakennusaikaisia hissejä on yrityksissä aivan liian vähän, sekä niiden kierto työmailla on liian nopeaa, jolloin monet tavarat esim mattorullat ja maalit jäävät monesti työntekijöiden kannettavaksi (huom VNA).

Sitten tämä KUMMAJAINEN eli torninostureiden hissit, jotka ovat ruotsissa oleet pitkään käytössä. Tiedän hyvän esimerkin: Ruotsista tuotiin Suomeen torninosturi (hissillä varustettuna), mitä tehtiin ensimmäiseksi SUOMESSA, se lähetettiin kalustokeskukseen, jossa siitä poistettiin HISSI? Jo on hölmöläisten hommaa, myöhemmin selvitettiin, että hissi ei ollut tyyppihyväksytty SUOMESSA? Nyt siitä on aikaa noin 5-vuotta, kyllä tässä ajassa hissi olisi saatu tyyppihyväksytyttyä, jos vain oilisi ollut tahtoa (ei ollut, oli vaan säästöt mielessä). Tässä vain ei haluttu taudin levin (hyvän sellaisen) toki maksaahan hissi nostureihin n. 15000-20000 euroa/ kappale, mutta mitä maksaa menetetty terveys? Tässä vaan jarrutettiin ergonomian kehitystä.

Kevyemmät materiaalit ja iskuvaimentavat työkalut.
* MIKSI ei käytetä kipsilevyseinien valmistamisessa 900mm levyä, 1200mm levyn sijasta. Tästä voisi jollekin insinööriopiskelijalle olla oma projektityö. Minkälainen kustannus säästö tulee, kun timpuri joka tekee seinää 1200mm levyllä ja jää ennenaikaisesti eläkkeelle 57- vuotiaana. Kun taas vastaavasti timpuri joka tekee seinää 900mm levyllä ja jää eläkkeelle esim. 63- vuotiaana (laskelmiin tulee ottaa huomioon materiaalit, sairaus poissa olot yms).
* Maalareille tulisi tarjota 10-litran maaliämpärit, 20-litran sijasta, koska hyvin usein ne kannetaan työpisteeseen ja nostellaan telineille.
* Käsityökalujen laadulla on myös oma merkityksensä ergonomiaan, jos verrataan 15-euron vasaraa 60-euron vasaraan eron on huima, useimmissa ammattikäyttöön käytettävissä vasaroissa on oma sisäinen tärinän vaimennin, joka vähentää kirvesmiehillä esimerkiksi tenniskyynerpään muodostumisen. Näin kerran vastaavan mestarin seinällä rautakaupan hankintalistan siinä oli seuraavat tavarat: Timpurin kyniä, ritsilangan värejä, vahaliituja sekä viisi vasaraan yksi hyvä ja neljä halpaa, voi sitä onnen pekkaa joka sai sen hyvän.

Ja lopuksi, tehdään vastaliikkeitä.
* Vastaliikkeillä tarkoitetaan venytysliikettä, joka tehdään vastapainoksi kuomittavalle työasennolle välittömästi kuormituksen loputtua. Säästä selkää, käytä päätä.

Kaikkien luennoitsijoiden materiaali löytyy Rakennusteollisuuden kotisivuilta.