Mikä on kaupungin vastuu, jos joku sairastuu pysyvästi?

Syksy tulee, lehdet lakastuu, sitten talvi ja alkaa pakastuu. Näin laulaa Suomi-räppäri Paleface. Eli nyt on se aika, kun kouluissa oireilut lisääntyvät. Olisiko syytä yhdessä sopia, että kouluissa pidetään välitunnit ja välituntien aikana oppilaat menisivät ulos, jolloin jokainen saa hetken raitista ilmaa, samalla myös koulurakennus saa hetken hengähtää ja koneellinen ilmanvaihto poistaa sillä aikaa ylimääräistä kosteutta ja mikrobeja ilmasta. On myös ensiarvoisen tärkeää, että koneellista ilmanvaihtoa ei sammuteta iltaisin/viikonloppuisin.

Mutta se mitä kaupungin olisi tehtävä – tuplata koulukorjauksiin budjetoitu raha. Ja korjauksiin varatuttuja varoja ei tule käyttää pukusuojien rakentamiseen, vaan ne tulee ottaa muualta.

Vantaan kaupunki voi olla onnellinen siitä, ettei kaupunki ole Yhdysvalloissa, jossa pienimmistäkin asioista nostetaan oikeusjuttuja. Olenkin ihmetellyt sitä, että koska meillä joku vanhempi/ vanhemmat tai koulun henkilöstö nostaa oikeusjutun kaupunkia vastaan koulujen sisäilman aiheuttamien sairauksien takia. Hetki sitten ihmeteltiin kuinka paljon Vantaan kaupunki maksaa peruuttamattomista terveyskeskus ajoita, mutta kukaan ei puhu siitä kuinka paljon vanhemmat maksavat lastensa lääkäri- ja lääkekuluja, (puhumattakaan inhimillisestä kärsimyksistä). Itse juuri maksoin 160e euroa tyttäreni lääkäri- ja lääkekuluista ja sillä lääkemäärällä tulisi pärjätä kevätlukukauden loppuun asti. Eli lääkkeiläkö turvataan koulun käynti Valtaalla?

Työturvallisuuslaki määrää ”jokaisella työntekijällä on oltava oikeus terveelliseen ja turvalliseen työympäristöön”, tämä koskee niin fyysistä kuin henkistäkin työturvallisuutta. Työnantajalla on velvollisuus järjestää turvalliset työolot ja edistää työntekijän hyvinvointia työssä. Lisäksi työturvallisuuslaki määrää, että ”työnantajan on annettava työntekijöille riittävät tiedot työpaikan haitta ja vaaratekijöistä”. Kysyisinkin miten löytyisi opettajia kouluun, jossa on runsaasti terveysongelmia, jos kaupunki siitä kertoisi opettajan paikkaa hakeville, vai kerrotaanko siitä hakijoille?

Tässä esimerkkinä eräs oikeuden päätös: ”Pitkään jatkuneista puutteista sisäilma- ja häirintäasioissa ehdollista vankeutta työnantajan edustajille. Tapauksessa oli kyse puutteista työolosuhteissa liittyen sisäilmaongelmiin ja muuhun haitalliseen kuormittumiseen. Oikeus katsoi muun muassa, että työnantajan edustajien vuosien aikana teettämiä korjauksia ei selvästikään voida pitää riittävänä, koska vesivahinkoja on sattunut yhä uudestaan. Työntekijöiden oireilu oli jatkunut vuoteen 2014 saakka ja havaitut puutteet olivat vuodelta 2004 ja remonttiin ryhdyttiin vasta 2012”. Hyvä on myös kysyä, että mikä on kaupungin valtuuston vastuu ylimpänä päättävänä elimenä, jos oppilaat tai henkilökunta menettää terveytensä!

Oireilevan lapsen isä ja
opetuslautakunnan jäsen
Jari Jääskeläinen (vas.)