Frankfurter Allgemeine Zeitung julkaisi 17.12. kriittisen jutun Sipilän johtamistavasta, jota lehti vertaa Trumpin autoritaariseen politiikkaan. Lehden mukaan Sipilän hallituksen alaisuudessa Suomi on nyt muuttunut maaksi, jota yksinvaltaisesti hallitsee “Pikku-Trump”, kuten lehti kutsuu pääministeri Sipilää. Lehti kirjottaa, että Sipilä “ei siedä kriittisiä tiedotusvälineitä” ja hän johtaa maata kuin “omaa firmaansa”. Lehti kertoo hyvässä maineessa olevan YLEn toimittaja Jussi Erosen eroamisesta, joka vähän myöhemmin johti myös muutaman muun toimittajan eroon. Lehti viittaa toimittajien lausuntoon, jonka mukaan “lehdistön vapautta on Suomessa rajoitettu drastisesti”.

Syynä syntyneeseen “skandaaliin” on lehden mukaan se, että Sipilä pelasti veronmaksajien miljoonilla jo edellisen hallituksen aikana vaikeuksien joutuneen kaivosyhtiö Terrafamen, jonka osakkeenomistajia ovat hänen sukulaisensa (tämä toteamus tuo jokaiselle saksalaislukijalle mieleen itä-Euroopan korruptoituneet, oman klaaninsa etuja ajavat poliitikot). Lehti kertoo tässä yhteydessä Sipilän antaneen lehdistölle määräyksen, että kaivosyhtiön asioista ei saa enää kertoa julkisuudessa. Lehden mukaan Sipilä yrtitti “sähköpostitulvalla” painostaa Yleisradiota ja asettaa kyseenalaiseksi Ylen muutenkin horjuvan julkisen rahoituksen. Toimittajat kokivat tämän yritykseksi suitsia lehdistön vapautta “kuonokopalla”, lehti toteaa.

Lehden mukaan koko Suomen poliittinen kulttuuri on murroksessa: “Ammattipoliitikot korvataan yhä useammin johtajilla, jotka tulevat talouden tai informaatioteknologian piiristä, kuten Sipilä.” Tämän myötä koko poliittinen puhetapa on muuttunut, sillä poliitikot “esiintyvät nyt kuin talouspomot, jotka tekevät nopeita, hetken tunnelmiin perustuvia ratkaisuja, joissa ei uhrata ajatuksia päätösten pitkäaikaisseurauksille”.

Huomiota herättävää Sipilän johtamistavassa on lehden mukaan se, että häneltä puuttuu kyky ymmärtää parlamentaariselle politiikalle välttämätöntä asioiden perusteellista valmistelua ja demokraattista keskustelua (tämä toteamus ymmärretään Saksassa viitauksena itä-Euroopan maihin). Lehti toteaa, että Keskusta ja kokoomus yrittävät nyt toimillaan saada voimaan uuden kovan linjan. Lehden mukaan uutta ja Saksan ja Ranskan poliittisesta kulttuurista poikkeavaa on se, että pääministeri yrittää pelastaa yrityksiä verorahoilla. “Kun hän [Sipilä] käyttäytyy kuin tsaari, se johtaa väistämättä protesteihin.”

Lehden mukaan suomalaisia kuohuttaa asiassa se, että Suomen tilanne muistuttaa nyt maita, joissa “populistisilla puolueilla ei ainoastaan ole hallussaan parlamenttienemmistö, vaan myös medioiden kontrolli”. Sipilä eroaa lehden mukaan kuitenkin esim. Puolan PIS-puolueen poliitikoista siinä, että hänen toiminnassaan ei ole kysymys ideologiasta, vaan siitä, että hän ei osaa erottaa toisistaan yksityistä ja julkista toimialuetta eli hän johtaa maata ikään kuin siinä olisi kysymys “hänen omasta firmastaan”.

Näin siis Frankfurter Allgemeine Zeitung tänään. On syytä mainita tässä yhteydessä, että Saksan lehdet raportoivat varsin harvoin Suomen politiikasta ja silloinkin vain pienissä jutuissa. Tässä suhteessa Sipilän hallituksen nyt saama kielteinen huomio poikkeaa tähän astisesta Suomi-kuvasta. Merkittävää on, että juttu on julkaistu erittäin näkyvällä foorumilla, sillä Frankfurter Allgemeine Zeitung on Saksassa johtava päivälehti, jonka kirjoituksilla on erittäin suuri painoarvo eurooppalaisessa poliittisessa keskustelussa.

Hannu Eerikäinen, Berliini

Mitä perustuslain 60 § sanoikaan: “Ministerien on oltava rehellisiksi ja taitaviksi tunnettuja Suomen kansalaisia”