DSC04243Puheeni Vantaan Varian päättäjäisissä 1.6.2018

Arvoisat oppilaat, opettajat ja muu juhlaväki.

Minulla on ilo ja kunnia olla täällä tänään kymmenettä kertaa puhumassa rakennusalan työturvallisuuskilpailusta.

Kilpailu oli jälleen erittäin tasoinen ja kova tasoinen, ainoat virhemerkinnät tulivat silmäsuojainten puuttumisesta ja luvattomista poissa oloista. jotka sitten ratkaisivatkin voittajan.

Tämä kilpailu on hyvä osoitus toimivasta neuvottelukunta toiminnasta, neuvottelukuntien toiminnan uhkana on kaupunkien päätökset esimerkiksi Helsinki ja Espoo ovat jo tehneet päätöksen lopettaa neuvottelukunnat- toivottavasti Vantaa ei seuraa perässä.

Ammatillisen koulutuksen reformin piti tiivistää oppilaitosten ja yritysten yhteistyötä ei heikentää sitä lopettamalla neuvottelukuntia.

Tämä päivä jää muutenkin historiaan. Tänään astui voimaan rakennusalan uusi työehtosopimus neljän kuukauden neuvottelujen jälkeen. Välillä työehtosopimuksen saaminen vie aikaa eikä työtaistelutoimiltakaan vältytty. Julkisuudessa on ajateltu, että rakennusala olisi lakkoherkkä ala, mutta se ei pidä paikkaansa, koska viimeksi oltiin vastaavassa tilanteessa 32-vuotta sitten, mutta lopulta järki voitti -eikä työnantajaliittokaan työsulkua koskaan julistanut (kyllä julisti, mutta se ei kerinnyt astua voimaan, kun neuvotteluissa saavutettiin neuvottelutulos) työsulkua- sillä olisi ollut turmiollisia vaikutuksia alanvetovoiman kannalta.

Yksi lisähuoli on se, että onko ammattikoulujen päättäjäiset myös katoavaa kansanperinnettä, kun opinnot voi aloittaa million tahansa ja päättää opinnot, kun pisteet ovat täynnä. Sillä tama mielestäni vähentää ammattikoululaisten arvostusta- toivottavasti olen väärässä.

Mutta sitten itse kilpailuun. Varian työturvallisuuskilpailun voittaja 2018 on TTRAN17C tuloksella 97,36%, erittäin hyvä tulos -sitä voivat rakennusalan työmaatkin kalpeana katsella ja väitänkin että Variasta tulee alansa turvallisimmat oppilaat työmaille.

Voittajat ovat:

passi numero 157 XXXX XXXXX

passi numero 158 XXXX XXXXXX

jne… passiin numero 169 asti (nimet poistettu tietosuojan vuoksi ja itävaltalaiset vatupassit luovutettiin oppilaille kaksi viikkoa aikaisemmin järjestetyssä tilaisuudessa, jossa samalla palkittiin tunnin aktiivisimmat oppilaat. Palkinnot lahjoitti E.Vuorio Oy).

Onnittelut voittajille ja luokanopettajana toimi Liisa Huittinen.

Kilpailun palkintoihin osallistuivat seuraavat yritykset:

Rakennusosakeyhtiö Hartela Oy

YIT Rakennus Oy

Talonrakennus Skanska Oy

Lujatalo Oy

Työkaluliike E. Vuorio Oy

Koska tänään ei passeja enään jaettu, niin kukitetaan sitten luokan luokan opettaja.

Onnea vielä kerran kaikille ja oikein hyväää kesää!