Haastatteluni Kauppalehdessä koskien ammatillista koulutusta.
Version:1.0 StartHTML:000000287 EndHTML:000036227 StartFragment:000026159 EndFragment:000036153 StartSelection:000026159 EndSelection:000036123 SourceURL:https://www.kauppalehti.fi/uutiset/yitn-paaluottamusmies-kylma-rinki-siina-on–etteivat-nuoret-joutuisi-tuuliajolle/TeX7JQVXYIT:n pääluottamusmies rakennusalan harjoittelukysymyksestä: “Kylmä rinki siinä on, etteivät nuoret joutuisi tuuliajolle” | Kauppalehti
YIT:n pääluottamusmies rakennusalan harjoittelukysymyksestä: "Kylmä rinki siinä on, etteivät nuoret joutuisi tuuliajolle"

"Yrittäjän kynnys on varmasti kova ottaa 2-4 harjoittelijaa, jos heistä ei minkäänlaista kompensaatiota tule", sanoo YIT Rakennuksen pääluottamusmies Jari Jääskeläinen.
Rakennusalan koulutus uudistuu. Yli puolet koulutuksesta on määrä järjestää yrityksissä. Käytännössä käynnissä on jatkuva haku ja opiskelija voi nyt suunnitella opintojen rakenteen itse. Alaa huolettaa harjoittelupaikkojen ja pätevien ohjaajien riittävyys.
YIT Rakennuksen pääluottamusmies Jari Jääskeläinen kertoo, että yhtiö jatkaa omaa YIT Polku -koulutusohjelmaansa entisellään.
"Ohjelmassa on sama noin 40 ohjaajan miehitys. Syksyllä vasta nähdään todellinen ohjaajien tarve. Yrityksiin tulevien opiskelijoiden harjoittelun kesto pitenee, koska näytöt tehdään työmailla", Jääskeläinen sanoo.
Rinnakkaiset opintomuodot, oppi- ja koulutussopimus, hakevat vasta muotoaan. Koulutussopimuksessa opiskelija ei saa palkkaa, kun oppisopimuksessa taas saa.
Jääskeläinen kertoo, että kuuden kaupungin kokonaistyöaikapilotin johdosta lukukausi voi alkaa 1. elokuuta ja päättyä 31. heinäkuuta, joten opiskelija voi kesällä suorittaa näyttöjä.
"Tuntuu hölmöltä, että kesällä pystyisi suorittamaan näyttöjä, mutta opiskelija ei saisi palkkaa. Mikä kesätyön merkitys siinä sitten olisi? Joka kuukausi valmistuu oppilaita. Ovatko koulujen päättäjäiset katoavaa kansanperinnettä", Jääskeläinen pohtii.
YIT maksaa ohjaajalle tuntipalkan lisää. Jääskeläisen mielestä on erikoista, jos yritykset eivät saa mitään koulutuskorvausta.
"Yrittäjän kynnys on varmasti kova ottaa 2-4 harjoittelijaa, jos heistä ei minkäänlaista kompensaatiota tule. Vähän kylmä rinki siinä on, etteivät nuoret joutuisi tuuliajolle", Jääskeläinen sanoo.
Myös vastuukysymykset mietityttävät Jääskeläistä.
"Jos ammattikoululaiset rakentavat omakotitaloja omana työnään harjoittelupaikan puutteessa, niin entäs sitten? Jos siitä löytyy ongelmia syystä tai toisesta, kuka korvaa ja mitä."
Jääskeläinen toivoo, että oppilaat, opettajat ja työmaat antaisivat palautetta enemmän ja ajoissa, kun asioihin voi vielä harjoitteluaikana puuttua.
"Olen viiden vuoden aikana saanut YIT:n palauteboksin kautta ainoastaan yhden palautteen, mutta se oli todella hyvä. En tiedä vaikka kirjailija olisi pojasta tullut", Jääskeläinen sanoo.
(Kopiotu Kauppalehdestä 1.8.2018)
Vastaa