25.3.2019 APU / Uunipankkopoika Saku Timosen blogi alla.

Tuliko yllätyksenä?

Kun Soldiers of Odin -pusakkaan pukeutunut mies yritti lyödä ulkoministeri Timo Soinia, niin poliitikot laidasta laitaan järkyttyivät. Väkivaltaisen äärioikeiston muodostaman poliittisen väkivallan uhka konkretisoitui tavalla, joka tuli ilmeisen yllätyksenä Soinin lisäksi monille muille poliitikoille.

Minulle ja monille muille asiasta jo kauan sitten varoitelleelle ei tullut yllätyksenä, vaan tapaus oli ihan luonnollinen seuraamus vuosia jatkuneesta väkivaltaan yllyttämisestä. Meitä kehityksestä varoitelleita on vähätelty ja sanottu toiseksi ääripääksi, ja tolkun ihmiset ovat vaatineet käymään dialogia. Ihan sen takia ensimmäinen avoimen ilkeä ajatukseni oli, että nyt tuli tolkun ihmisille sitä kaivattua dialogia.

Tuollaistahan se dialogi on ollut. En nyt halua muistella mitä kaikkea olen itse saanut kokea ja miten raivostuttavaa on ollut, kun saamiani tappouhkauksia on vähätelty ja sanottu minun itse niitä tilanneen. En halua muistella miltä tuntuu, kun jopa hyvät kaverit ovat sanoneet moponi keulivan pahasti. Ei meillä oikeasti ole mitään väkivaltaista äärioikeistoa, vaan pelkästään kourallinen jotain natsilarppajia, joista ei tarvitse välittää.

Kun Soldiers of Odin alkoi järjestää katupartiointia, niin päättäjät ja viranomaiset olivat asiasta täysin kuutamolla. Pääministeri Juha Sipilä rinnasti toiminnan lasten kuljettamiseen harrastuksiin, ja poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen piti toimintaa kannatettavana vapaaehtoistyönä. Silloinen oikeusministeri Jari Lindstöm sanoi, että eihän siinä mitään, että ulkona liikutaan. Voitte palauttaa nämä lausunnot mieleen täältä.

Siinäpä oli sitä tolkun ihmisten vähättelevää retoriikkaa kerrakseen, ja nyt nähtiin välinpitämättömyyden ja hyssyttelyn seuraukset. Onneksi turvamiehet olivat valppaina eikä hyökkääjä päässyt toteutamaan aikeitaan. Onneksi viimeinkin päättäjät ovat havahtuneet, kun oma turvallisuus alkaa olla konkreettisessa vaarassa. Toivottavasti nyt päästään käsiksi juurisyyhyn, joka on väkivaltaan yllyttävä vihapuhe ja sen kitkeminen.

Tosin ei siltä vaikuta, sillä ainakin Turussa kansallissosialistinen Pohjoismainen Vastarintaliike on seissyt lippuineen vaaliehdokkaiden keskellä ja jakanut väärennettyä vaalimateriaalia. Poliisin mukaan he olivat liikkeellä ulkoilumielessä. Perussuomalaisten vaalivideo sisältää poliittista väkivaltaa ja yhden murhan.

Sanat johtavat tekoihin, vaikka sitä ei haluta uskoa. Aina löytyy joku yllytyshullu, joka ottaa sanat todesta ja toimii. Kun näitä yllytyshulluja on riittävän paljon koolla, niin heistä muodostuu väkivaltaan valmis joukko. Silloin ei kukaan heidän kanssaan eri mieltä oleva ole enää turvassa.

Sen jälkeen herääminen todellisuuteen on vielä kamalampaa kuin eilen.