Tuki maataloudelle kolme miljardia, tuki työttömille 2,6 miljardia?

Päätoimisia maanviljelijöitä on noin 50 000, työttömiä lähes 300 000. Maataloustukien rahamäärät ylittävät jo työttömien saamat korvaukset.

Minusta on harhaan johtavaa, ettei lomituskorvauksia lasketa maataloustuiksi Professori Esko Niemi sanoo. Suomalaiset maanviljeliät saavat erillaisina verotukina lähes kolme miljardia euroa, hän laskee. EU;n osuus on 766 miljoonaa euroa. Maatalouden toimijat mainostavat tukisummaksi 1,9 miljardia euroa, josta EU;n noin 40 prosenttia. Näiden summien päälle tulevat vielä maanviljelijöiden sosiaalituet. Sosiaali- ja terveysministeriön budjetista maksettavat osuudet maatalousyrittäjien eläkkeistä (531 miljoonaa)ja tuet lomitustoiminnasta maanviljelijöille ja turkistuottajille (219 miljoonaa).  Maanviljelijän maksama eläkemaksu on vain puolet siitä, mitä yrittäjä maksaa. Tälläinen etu on ilman muuta maataloustukea, Niemi tulkitsee. (veronmaksajat maksavat maanviljelijöiden eläkkeistä 77 prosenttia). 

Tilastokeskuksen mukaan maanviljelijöiden käytettävissä olevat tulot olivat 2008 jopa 38 % korkeaamat kuin työntekijä perheen. Henkeä kohden laskettuna tulot olivat 15 prosenttia korkeammat. – Ihan pohdiskelun arvoinen asia Esko Niemi Kuittaa.

Kuinkakohan monta tukimiljoona Björn Wahlroos onkaan saanut? Samoista rahoista on sitten maksettu Kokoomukselle vaalitukija, näinhän tämä peli pyörii. Samainen kaveri, joka saa maataloustukia sokerijuurikkaan viljelystä, vaatii, että köyhien ja rikkinäisten perheiden tukemin pitäisi lopettaa.

Kyllä nyt on viimeistään ruvettama miettimään minkälaisen hallituksen me haluamme. Haluammeko, että tuloerot kasvavat? Haluammeko, että työttömät menettävät työnsä lisäksi, myös ihmisarvonsa?

Äänestämallä Vasemmistoa taikka sitten Demareita vaikutat suoraan suomalaisten työllisyyteen ja hyvinvointiin.