”Ay-liitot kivikautisia linnakkeita”

 

Henkilöstövuokraukseen ja rekrytointiin erikoistuneen Manpower Oy:n toimitusjohtajan Fredrik Karlssonin mukaan työelämässä mennään ennemminkin työntekijöiden ehdoilla.

Vallalla ovat uudet asenteet: varsinkin uuden sukupolven työntekijät hakevat sellaista työtä ja esimiestä kuin haluavat.

– Se tuo ongelmia työnantajille ja ammattijärjestöille. Niitä voidaan pitää jo kivikautisina linnakkeina.  (Kansan uutisista lainattua 08.09. 2010).

Kyllä tuntuu vallan ihmeelliseltä väite, että nykyään mentäisiin työntekijöiden ehdoilla. Kyllä sitä on menty useampivuosi elinkeinoelämän ja pörssiyhtiöiden ehdoilla. Tulos tai ulos periaatteella.

Onko harmaantalouden torjunta ajateltu elinkeinoelämää varten?

On paljonkin hyviä toimenpiteitä, ehdotuksia ja säännöksiä tehty. Mutta onko ollut aivan harkittua se, että sanktiot ovat aivan olemattomia.

Otetaan esimerkiksi Puolalaiset sähköasentajat jotka painoivat hommia Idea Parkissa 4-5 euron tuntipalkalla isänniltä jäi pulittamatta n.700 000 euron edestä palkkoja. Tapaus oli ensimmäinen laatuaan jossa kolme henkilöä oli syytettynä kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä. Tuomiot vaihtelivat muutamista satasista muutamaan tuhanteen euroon. Mutta vielä se tuomituille kannatti. Laki ei edes tunne törkeää kiskonnantapaista työsyrjintää.

Tilaajanvastuulain suurin sanktio on 15 000 euroa, summa on aivan naurettava, eikä se hillitse milläänlailla isoissa urakoissa. Ja mikä ihmeellistä, se ei ole sakko vaan rikemaksu, voit huoletta jättää sen huomioimatta isoissa kohteissa, koska eihän tässä lakia rikota. Taas kannattaa ottaa riski.

Juttelin erään Eestistä tulleen sähkömiehen kanssa, hänkin ihmetteli suomen lainsäädäntöä siinä, kun meillä on ulkomaalaisen työntekijän rekistöröitymispakko, niin miksi sitä ei ole sanktioitu. Lain noudatus toimii yhtähyvin, kuin laki pyöräilykypärän käyttöpakosta, ei sanktiota, ei kypärää.

Ilman vahvaa ammattiliittoa työelämä esim. rakennusalalla olisi vieläkin enemmän pois raiteiltaan kun nyt se on. Rakennusliiton ehdotus henkilötunnisteisiin lisättävästä veronumerosta on kertakaikkiaan loistava ehdotus, työsuojelupiirin (nykyisin AVI) tarkastajan olisi helppo tutkia jo työmaalta käsin onko henkilö ilmoittautunut verottajalle ja meneekö verot maksuu.

Rehellisyyden ja moraalin puolesta

Jari Jääskeläinen