Vantaalais kouluissa altistetaan lapsia ja opettajia erillaisille sairauksille.
On hengitystie sairauksia, silmienkirvelyjä, kuumeilua, päänsärkyä jne…

Tiedän ja tunnen useita tapauksia, jossa opettajia on sairauslomilla (opettajat saavat oireita kertomuksien mukaan, myös opettajien huoneessa), lapsia siirretään opiskelemaan eritiloihin, jotta altistuminen ei olisi niin voimakasta.

Viimeksi muutama viikko sitten terveysviranomaiset sulkivat luokkia Havukosken koulusta ja opetusta jatketaan muutaman luokan osalta Koivukylän koulun tiloissa. Samaisessa koulussa on ollut sisätilan ilman kanssa ongelmia jo pitkään. Esimerkiksi omat lapseni on siitä “hyvä” esimerkki, tyttö on koko syksyn valitellut pahaa oloa, silmien kirvelyä ja pään särkyä (niin myös viime vuona). Onneksi poikani siirtyi Korson Lumoon missä ei ole ongelmia sisätilan ilman kanssa, eikä hänellä nyt ole ollut terveyden kanssa minkäänlaisia ongelmia. Mutta ollessaan Havukosken koulussa kolme vuotta, hänellä oli joka syksy sama kierre, kaksi – kolme lääkärissä käyntiä, kuumeilua, keukoputkentulehduksia, silmien kirvelyä, sekä päänsärkyä ja antibioottia.

Havukosken koulun oppilaiden vanhemmille tiedoksi, kun lapsenne oireilee ottakaa yhteys kouluterveyden hoitajaan Pirjo Salmivalliin 050-312 1584.

Näitä tapauksia varmasti kartoitetaan (tai ainakin pitäisi) ainakin opettajien osalta Diagoriin, jossa työterveyshuolto on järjestetty, mutta miten on oppilaiden sairauksin tarkastelu ja niiden tulokset. Itse olen tiedustellut opetuslautakunnan kokouksessa jo kahdesti, että meille esitettäisiin tilastot esimerkiksi opettajinen hengitystie sairauksista yms. sillä pakkohan niitä on tilastoida, ja jos niitä ei ole mitenkään tilastoitu, se kertoisi kaupungin huonosta henkilöstöpolitiikasta. Sillä kun me tiedämme mitä sairauksia esiintyy missäkin kouluissa niihin on silloin helponpi käydä käsiksi ja syykin paikantaa. Mutta haluammeko me tietää koko totuutta Vantaalais kouluista ja niiden terveys eroista. Vai haluammeko vain lakkauttaa kaksi tervettä koulua (Hevoshaan koulu ja Tuomelan koulu) josta voisin väittää, että niissä ei juuri sisätilan ilmasta johtuvia sairauksia juurikaan ole, väitteeni perustaksi kerrottakoon, että itse sairatuin astmaan (joka nyt on kurissa) n.2010 jonka ilmeisesti aiheutti lemmikki-kani. Seurauksena oli se, kun kävin kylässä asunnoissa jossa oli esim. kissa elimistöni reagoi noin 1/2 tunnin sisällä, kun kävin rakennustyömaalla jossa oli jonkin sortin migrobeja ilmassa keho alkoi raegoimaan ja joskus jouduin jopa turvautumaan astmapiippuun jolloin sain apua hengitykseen. Tämä on ollut hyvä mittari kouluissakin.

Miksi meille ei esitetä tilastoja sairauksista, sillä oppilaitten ja opettajien etua ja terveyttä tässä nyt ajatellaan. Vantaan valtuuston kyselytunnilla, myös Saramon Jussi (VAS) tiedusteli tätä, mutta vastausta ei saatu, mutta kyllä siinä muutama valtuuston jäsen näytti taivastelevan, että mitä nyt tuommoista kysellään.

Nyt on syytä ottaa time-out ja tarkastella koulut vielä terveellisen ja turvallisen opiskelun kannalta, ennen kuin yhtään koulua aletaan lakkauttamaan. Myös laki vaatii kaupungin huolehtimaan lasten ja nuorten sekä työntekijöidensä terveydestä ja turvallisuudesta. Jos ei mitään tapahdu, näe mitenkään mahdottomana, että oppilaiden vanhemmat tai opettajat nostaisivat kanteen Vantaan kaupunkia/ työnantajaansa vastaan työturvallisuuden ja terveyden vaarantamisesta.

Hyvänä muistutuksena on Heinisch-tapaus, EIT 21.7.2011 joka korostaa työntekijän sananvapautta työnantajaansa kohtaan. Tämä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen päätös merkitsee sitä, että työpaikan LAITTOMUUKSISTA JA VÄÄRYYKSISTÄ EI TARVITSE VAIETA!

Vaikka äänestäjille aina sanotaan, että virkamiehet tekevät päätökset ja kantavat ns. poliittisen vastuun päätöksistä. Niin kyllä se tosiasiassa on juuri ne edustajan lautakunnissa ja valtuustossa, jotka ne lopulliset päätökset tekevät. Hyvä on muistutaa, myös valtuutettuja siitä, mitä on äänestäjille tullut luvattua ennen vaaleja.

Turvallisen ja terveellisen oppimisen puolesta.
Jari Jääskeläinen opetuslautakunnan jäsen