Pyydän anteeksi Helsingin Vesalassa asuvilta.

Perustelut:
Minulla on aina eri vaaleissa ollut tapana suositella joitakin henkilöitä eri puolueista, myös eri sukupuolen omaavia ja myös eri vaalipiireissä.
Esimerkiksi, kun olin eduskuntavaaleissa ehdolla Uudenmaan vaalipiiristä 2011, minulla oli “varaehdokas” eli naispuolinen jota suosittelin jos minä miehenä en ollut sopiva tai puolue ei jostain syystä miellyttänyt. Sama käytäntö jatkui kunnallisvaaleissa 2012 ja nyt myös tulevissa eurovaaleissa 2014.

Helsingin vaalipiirissä 2011 oli ehdokkaana Tom Packalèn (perussuomalainen ja poliisi) tätä henkilöä suosittelin henkilöille, jotka eivät tienneet ketä he äänestäisivät ja kun he halusivat äänestää Perussuomalaista henkilöä, ehdotin edellä mainittua.
Mutta tämän päiväinen HS:n kirjoitus häneltä osoitti sen, että olen anteeksi pyynnön velkaa niiltä jotka häntä äänestivät ja varsinkin jos asuivat Helsingin Vesalassa, ANTEEKSI, virheeni ei tule toistumaan.

-JJ-

Alla koko Helsingin Sanomien kirjoitus:

Perussuomalaisten Packalén: Kaupungin vuokralaiset pisteytettävä ja huonoimmat siirrettävä Vesalaan
Perussuomalaisten kansanedustaja sijoittaisi huonoiten käyttäytyvät asukkaat samalle asuinalueelle
29.12.2013 7:13 250
Hannu Tikkala
Helsingin Sanomat

Sami Kero HS

Kansanedustaja Tom Packalén muuttaisi Helsingin kaupungin vuokra-asuntomarkkinoita entistä kannustavampaan suuntaan. Pisteitä keräämällä olisi mahdollista muuttaa pois Vesalasta, jonne hänen mielestään sopisi yksi nolla-alueista.
Kansanedustaja Tom Packalén muuttaisi Helsingin kaupungin vuokra-asuntomarkkinoita entistä kannustavampaan suuntaan. Pisteitä keräämällä olisi mahdollista muuttaa pois Vesalasta, jonne hänen mielestään sopisi yksi nolla-alueista.

Mikäli kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Tom Packalén (ps) saisi päättää, Helsingin kaupungin vuokra-asunnoissa alkaisi muuttovyyhti.

Vuokra-asuntojen asuinalueet pisteytettäisiin asteikolla 0–5 ja huonoiten käyttäytyvät asukkaat sijoitettaisiin nolla-asuinalueille. Näille keskitettäisiin muunmuassa poliisin palveluita, sosiaalihuoltoa ja kolmannen sektorin toimintaa.

Packalénin mukaan tämä ei kuitenkaan johtaisi asuinalueiden eriytymiseen ja ongelmien kärjistymiseen.

“Kyse olisi win-win-tilanteesta. Vuokralaisten olisi mahdollista muuttaa hyville alueille, ja jos et kykene asumaan asunnossasi, pääsisit tuetulle [nolla-]alueelle.”

Nolla-alue vaatisi kansanedustajan mukaan merkittävän kokoisen asuinalueen palveluille ja sen pitäisi olla muista asuinalueista erillään.

Asuntopolitiikasta vastaava apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä pitää mallia kaikkena muuna kuin voittona nolla-alueiden asukkaille.

“Kun muuten ei ole onnistuttu, niin oikein viranomaisten voimin tehtäisiin slummeja Helsinkiin.”

Packalénin kanssavaltuutettu ja vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto nimittää Packalénin ajattelua “rasistiseksi ja älyttömäksi”.

“Ongelmien kasaaminen samoille alueille on typerintä, mitä voi tehdä.”

Myös Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo näkee mallissa slummiutumisen vaaran, sillä nolla-alueiden asukkailla ei olisi mitään muuta yhteistä kuin ongelmat.

Helsingissä onkin perinteisesti painotettu erilaisten asuntojen ja asukkaiden sekoittamista samoille asuinalueille. Linjauksella on haluttu estää ongelmien kärjistymistä tietyillä asuinalueilla. Valtuusto ja asuntolautakunnat ovat olleet valitusta linjasta yksimielisiä.

Ajatuksen pistejärjestelmään Packalén kertoo saaneensa työssään poliisina. Packalén toimi muun muassa kymmenen vuotta rikospoliisina ja viisi vuotta huumausaineiden kenttävalvonnassa Itä-Helsingissä.

Työnsä kautta hän kertoo nähneensä huumeasuntoja niin ränsistyneissä lähiöissä kuin hienoilla asuinalueilla. Nyt ränsistyneissä vuokra-asunnoissa asuvien olisi mahdollista saada “merinäköaloilta” asuntoja.

Asunto ei tulisi Packalénin mallissa vuokralaisille ilmaiseksi, vaan pisteitä keräämällä. Pisteitä voisi saada esimerkiksi siitä, ettei ole aiheuttanut naapureille häiriötä. Myös vuokran maksamisesta omasta pussista annettaisiin pisteitä. Sen sijaan häädöstä rokotettaisiin kahdella pisteellä.

Tämä hänen mielestään kannustaisi vuokralaisia muuttamaan tapojaan.

Apulaiskaupunginjohtaja Penttilä toteaa, että mallin soveltamisen esteenä on valtuuston lisäksi lainsäädäntö.

Helsingissä on tällä hetkellä noin 50 000 valtion tukemaa arava-asuntoa, joissa vuokralaisilla on voimassaoleva sopimus. Penttilän mukaan lainsäädäntö ei salli vuokralaisen pakkosiirtoa.

“Meidän vuokra-asuntokannan vaihtuvuus on sen verran vähäistä, että idean toteuttaminen veisi vuosikymmeniä”, Penttilä toteaa.

Helsingin asunnoissa noin kolmessa prosentissa vaihtuu asukas vuosittain. Pistemallissa parhaimmille asuinalueille sijoittuisivat Penttilän mukaan “todella hyvin toimeentulevat”.

Paitsi että pistemalli on lain puolesta ongelmallinen, Alanko-Kahiluoto paheksuu sitä myös moraalisin perustein. Hänen mukaansa malli rankaisisi lapsia vanhempien virheistä.

“Tässä yhteiskunnassa tyypillisesti koko perhe kärsii isän humalapäissään riehunnasta. Nyt vielä heidät pakkomuutettaisiin tutulta asuinalueelta pois.”

Packalén: Pistemallissa vuokralainen ottaisi vastuun.