Kaupunki älä säästä väärässä paikassa, vaan tehdään kerralla kuntoon…

”Havukosken koulun remontti on tehty suunnitellusti ja toteutettu onnistuneesti” näin totesi valvontapäällikkö Esko Lindblad (rakennusterveysasiantuntia Suomen Sisäilmakeskuksesta) syyslukukauden ensimmäisessä vanhempainillassa 16.9.
Paikanpäällä olleena esitin kysymyksen, että miksi yläpohjan lämmöneristeet ovat rakennusmääräysten vastaiset, paikoin eristeet ovat poljettu ja eristettä on vain 8-15 cm (kuva liitteenä). Vastaukseksi sain ”panin saman merkille, kun kesäkuussa yläpohjalla kävin”. Aikaa kuluu talvi ja pakkaset tulevat ennemmin tai myöhemmin, mutta mitään ei tapahdu. Kävin tarkistamassa tilanteen 28.10, edelleen tilanne on sama.
Opetuslautakunnan 10.11 kokouksessa oma arvaukseni yläpohjan lämmöneristeistä osui naulankantaan, kun sitä tiedustelin Vantaan Tilakeskuksen johtaja Pekka Walleniukselta. Totuus oli, että yläpohjan tarkastamista/ lisäeristämistä ei budjetoitu kenenkään urakoitsijan tehtäväksi. Näin ollen, koulun tiloista haihtuu lämpöä (lue euroja) yläpohjan kautta taivaan tuuliin ja suurin ongelma tässä on se, että lämmin ilma kondensoituun kylmässä vedeksi ja taas saadaan lukea kosteusongelmista.

Tässä esimerkkilaskelma lisälämmöneristeestä: Isover puhallusvilla asennettuna (tarjous voimassa 30.11 asti) alennushinta 36,4€/m3, jos tilaamme 15 cm:n kerroksen puhallusvillaa 150m2 alueelle 150×0,15=22,5m3 ja 36,4€ x 22,5m3= 819€ + rahti 188€ = 1007€. Kysynkin nyt tilakeskukselta ja päättäjiltä onko mitään järkeä jättää hommaa puolitiehen?
Kyllä meidän pitää hoitaa ja valvoa, että remontit tehdään kerralla kuntoon periaatetta noudattaen ja turvataan lapsille ja opettajille turvallinen oppimisympäristö.

Opetuslautakunnan jäsen -JJ-