Espanja kieltää mielenosoitukset – hallinnon vastustamisesta laitonta 12.12.2014. Vain kaksikymmentäneljä tuntia YK:n lanseeraaman Kansainvälisen ihmisoikeuspäivän jälkeen Espanjan kongressi hyväksyi uuden tukahduttamislaiksi ja anti-protestilaiksi (Gag Law) kutsutun julkisen turvallisuuslain.

Useat eri ihmisoikeusjärjestöt ovat asettuneet vastustamaan uutta lakia, joka hyökkää suoraan kansalaisaktivisteja, toisinajattelijoita ja mielenosoittajia vastaan. Lehdistön järjestämissä mielipidemittauksissa yli 82 prosenttia espanjalaisista ovat ilmoittaneet vastustavansa lakia. Päättäjät eivät kuitenkaan ole valmiita kuulemaan kansaa. Tällä hetkellä laki on matkalla maan senaatin hyväksyttäväksi, jossa sen uskotaan menevän kirkkaasti lävitse.

Uutislähteiden mukaan Partido Popular -puoluetta (PP) lukuunottamatta jokainen parlamenttiryhmä on ilmoittanut vastustavansa avoimesti uutta lakia. Tämän ei kuitenkaan uskota riittävän, sillä Partido Popular -puolueella on kirkas äänienemmistö niin kongressissa kuin senaatissakin. Jopa silloin, kun muut puolueet asettuvat yhdessä rintamassa vastustamaan heidän ajamiaan uudistuksia.

Uusi laki tulee kieltää kansalaisia kuvaamasta poliiseja sekä pakottaa jokaisen kansalaisen näyttämään henkilökorttinsa virantekijöille, mikäli he näin pyytävät. Samalla jokainen mielenosoitus, joka tapahtuu julkisen infrastruktuurin ulkopuolella, luokitellaan laittomaksi niiden luonteesta riippumatta.

Tämä tarkoittaa sitä, että emme tule tulevaisuudessa enää näkemään espanjalaisten osoittavan mieltään senaatin, eduskunnan tai minkään muunkaan julkista valtaa tai peruspalveluja edustavan rakennuksen edustalla. Jokainen auktoriteetteja ja viranomaisia epäkunnioittavasti kohteleva teko katsotaan vastedes rangaistavaksi teoksi.

Espanjalaiset ovat tyrmistyneitä – ja syystäkin. Moni kokee, että kyse on paluusta Francon ajan Espanjanaan, jolloin aktivistit vangittiin ilman kuulusteluja, ja ihmisiä katosi tiedustelupalvelun toimesta päivittäin.

Uusi turvallisuuslaki tulee rikkomaan röyhkeästi kaikkea sitä, mitä me täällä Euroopassa olemme pitäneet arvokkaana ja tärkeänä. En voi kuin hämmästellä, että miksi EU ei tee mitään espanjalaisten hyväksi, vaikka yleensä mokoma on nokkaansa kaikkialle tunkemassa.

Turvallisuuslaki pähkinäkuoressa (vapaa käännökseni: voi sisältää pieniä käännösvirheitä):

•Poliisin valokuvaaminen tai filmaaminen kielletään.
•Viranomaisten rauhanomainen vastustaminen kielletään.
•Pankkien (tai niiden edustan) miehittäminen protestimielessä kielletään.
•Mielenosoitusten järjestäminen ilman viranomaisten lupaa kielletään.
•Julkisissa tiloissa kokoontuminen ilman lupaa kielletään.
•Häätämisen vastustaminen tai sen estäminen kielletään.
•Läsnäoleminen vallatussa kohteessa (sosiaalikeskukset, talot jne.) kielletään.
•Kokoontuminen tai väkijoukon kerääntyminen kongressin edustalle kielletään.
•Poliisin ylläpitämät luettelot eli mustat listat kansalaisaktivisteista sekä vaihtoehtomedioista laillistetaan.
•Satunnaiset henkilöllisyystarkastukset sekä etniset profiloinnit laillistetaan.
•Poliisilla on tulevaisuudessa oikeus suorittaa ratsioita oman harkintakykynsä mukaan.
•Poliisit saavat oikeuden suorittaa ulkoisia ruumiillisia tarkastuksia oman harkintakykynsä mukaisesti.
•Hallituksella on oikeus kieltää mielenosoitukset, mikäli ne häiritsevät yleistä järjestystä.
•Julkisilla paikoilla kokoontuminen ja protestointi on kiellettyä, mikäli kokoontumisen uskotaan vaikuttavan hallintolaitosten toimintaan.
•Kiipeileminen julkisissa rakennuksissa tai monumenteissa on vastedes kiellettyä.

(lähde Uusi Suomi 12.12.2014 19:03 Martti Asikainen)

.