Tästä on kyse salaperäisessä kauppasopimuksessa ruuan osalta.

Löytyykö lautaseltasi pian klooripestyä lammasta? Onko ruokasi turvallista?

Neuvottelujen pahin vääntö ruuantuotannosta. Sopimuksen on määrä olla valmis vuoden 2015 loppuun mennessä.
Mutta EU:lla ja Yhdysvalloilla on hyvin erilainen katsantotapa ruuan turvallisuuteen.

Hormoniliha:
Yhdysvalloissa käytetään kasvuhormoneja yleisesti lihan tuotannossa. EU puolestaan kieltää käytännön. Hormonilihasta on tulossa yksi pahimmista kädenväännöistä.

Geenimuuntelu:
Yhdysvalloissa viljellään yleisesti muuntogeenisiä kasveja. EU:ssa on sallittu vain yksi maissi, jota viljellään ainoastaan Espanjassa. Vaikka vapaakauppasopimus ei avaisi ovia sepposenselälleen geenimuunnelluille lajeille, se loisi painetta nopeuttaa hyväksymisjärjestelmäämme. Jo nyt EU-maissa on myynnissä eläinperäisiä elintarvikkeita, joiden tuotannossa on käytetty muuntogeenistä rehua.

Antibiootit:
Yhdysvalloissa syötetään tuotantoeläimille antibiootteja tautien ennaltaehkäisyksi. Tämä on yleistä lihakarjan ja broilereiden kasvatuksessa. EU ei tällä hetkellä salli käytäntöä.

Lihanpesu:
Yhdysvalloissa pinnaltaan huonontunut liha voidaan pestä kloorilla tai maitohapoilla, jotta tuote täyttäisi myytävälle lihalle asetetut puhtausvaatimukset. Tällä tavoin pestään usein broilerin-, naudan-, sian- ja lampaanlihaa. Myös EU taipui hyväksymään maitohappokäsittelyn naudanlihalle Yhdysvaltojen ennakkoehtona vapaakauppaneuvottelujen avaamiselle. Klooripesua ei EU:ssa sallita.

Klooniliha:
Yhdysvalloissa eläinten kloonaus on jo yleistä. Itse kloonattuja eläimiä ei käytetä ravintona, mutta niiden spermaa käytetään jälkeläisten tuotantoon. EU ei pidä kloonausta hyväksyttävänä eettisistä ja eläintensuojelullisista syistä ja on kieltämässä sen. Kloonien jälkeläisiä ei Yhdysvalloissa merkitä, ja näin ollen jälkeläisiä saattaa päätyä Eurooppaan.

EU joutuu sopeutumaan?
EU:lla on tapana tarkastella ruuantuotannon koko ketjun turvallisuutta alkutuotannosta lopputuotteeseen. Siksi EU on kieltänyt esimerkiksi kasvuhormonien tai antibioottien käytön eläinten kasvatuksessa.

Yhdysvalloille riittää se, että itse tuote on puhdas.

Yhdysvaltojen ja EU:n välillä on toinenkin merkittävä näkökulmaero. Euroopassa katsotaan, että kuluttajalla on oikeus valita ja hänellä on oikeus tuntea ruuantuotannon koko ketju. Kuluttajansuoja on vankka.

Yhdysvalloissa ei painoteta kuluttajansuojaa tai eettisiä näkökulmia yhtä paljon kuin Euroopassa. Myöskään eläinten hyvinvointiin ei kiinnitetä yhtä suurta huomiota kuin EU:n alueella.

Yleisesti ottaen EU:n säännökset ovat tiukempia kuin Yhdysvaltojen. EU sallii muuntogeenisten kasvien viljelyn vasta mittavan lupamenettelyn jälkeen. Sensijaan Yhdysvalloissa viljely on arkipäivää.

Vapaakauppaneuvottelijat vakuuttavat, että vapaakauppasopimus ei kumoaisi EU:n tiukkoja direktiivejä. Vapaakauppakriitikot kuitenkin pelkäävät, että EU joutuisi sopeutumaan Yhdysvaltojen väljempään politiikkaan.

Asiantuntijat: Aulikki Hulmi, kansainvälisten asioiden johtaja, MMM, Leena Mannonen, kaupallinen neuvos, MMM, Tove Jern, maatalousylitarkastaja, MMM, Marita Aalto, neuvotteleva virkamies, MMM.
Suuryhtiöiden valtakunta.

Lähde: YLE Uutiset

LUE MYÖS

Näkökulma: Euroopan unioni ryhtyi läpinäkyväksi pakon edessä 10.11.2014